Oct 14, 2013

Binnen de eerste twintig seconden is het zonneklaar, Shadows klinkt goed

No Comments

OLAF ZWETSLOOT QUARTET
Shadows ,Hipcescu

Bezetting: Olaf Zwetsloot (as), Timothy Segond von Banchet (p), Thomas Winther Andersen (b), Clerence Becton (d), + Una Bergin (voc), Dirk Balthaus (p), Eran Har Even (g), Victor de Boo (d).

Binnen de eerste twintig seconden is het zonneklaar: ‘Shadows’ klinkt goed! Strak, een goede sound en direct al swingend. Dat belooft wat. De leider van dit kwartet is altsaxofonist Olaf Zwetsloot. Hij woonde in zeer uiteenlopende landen en denkt daardoor grensoverschrijdend. Om diezelfde reden verzamelde hij musici uit allerlei landen: Nederland, Duitsland, Noorwegen, Israël en de VS. Zelfs de leeftijd van deze mensen is heel divers: van 25 tot 78 jaar. Zwetsloot schreef alle stukken. In het tweede, ‘Departure’, toont hij zich een krachtige componist. Het heeft een ‘beklijvend’ thema, alsof je het al jaren kent. Overigens schrijft de saxofonist niet alleen muziek, hij is ook freelance copywriter. Componeren leerde hij niet aan het conservatorium, want hij isgrotendeels autodidact. Toen ik hem daarnaar vroeg zei hij: “Ikheb vroeger wel muziekles gehad, noten leren lezen en zo. Maar jazzimprovisatie, akkoordsymbolen lezen en componeren heb ik zelf geleerd door te luisteren, te oefenen, naar sessies te gaanen stukken te schrijven. Ik heb geen conservatorium gedaan en dushelemaal mijn eigen weg moeten vinden”. Het resultaat mag erzijn.Het titelstuk is voorzien van loepzuivere en moderne zang van
Una Bergin. Uit ‘Scarface’ blijkt Zwetsloots liefde voor Thelonious Monk, een van zijn favoriete componisten. Hij liet zich hoorbaar inspireren door Monk. In de liner notes (alleen op zijn website te lezen) stelt Zwetsloot dat het volgens een Chinese wijsheid een mensenleven duurt voordat iemand een goede penseelstreek op een schilderij kan zetten. Vandaardat hij het heel bijzonder vindt dat dit project in slechts drie jaar gerealiseerd is. De leider wordt bekwaam en overtuigd begeleid. Zo is bassist Thomas Winther Anderson al een tijd een vaste waarde in de Nederlandse jazz, maar Timothy Segond von Banchet is een pianist die (nog) niet zo bekend is, maar hij blijkt een groot talent. Zijn spel is sterk en straalt zelfvertrouwen uit.

Peter J. Korten, Jazzflits 14-10-2013