Jun 19, 2004

Jazzflits CD-Out From a Cool Storage – Thomas Winther Andersen

No Comments

Thomas Winther Andersen
Line Up

“Out From A Cool Storage”

De al enige jaren in Nederland woonachtige, van oorsprong Noorse contrabassist Thomas Winther Andersen heeft, na zijn in duo-bezetting uitgebrachte Cd “To Much Bass?”, nu met zijn groep ‘Line Up’ een zeer origineel album uitgebracht, getiteld “Out From A Cool Storage”. Een wat vreemde titel, want de muziek, die voornamelijk uit het brein van deze aansprekende musicus ontsproten is, heeft totaal niets van doen met een eventueel onderkoelde muziekvorm.

De titel schijnt als heading uit een Noorse krant gehaald te zijn en is volgens de linernotes nonsens, behalve als je er de betekenis aan geeft van een ontwikkeling van koude naar expressieve warmteontwikkeling. Want alle leden van dit kwintet excelleren namelijk met een ingetogen, maar ook zeer expressieve vorm, die misschien niet direct in alle stukken aan zal spreken.

Maar als zo vaak, wanneer je een niet zo toegankelijke plaat meerdere malen draait ga je deze juist waarderen. En “Out From A Cool Storage” is zo’n plaat, die juist intrigeert en die je vele malen uit de (platen) kast tevoorschijn tovert. Niet onbelangrijk dus om voor de volledigheid de complete bezetting te noemen: kwintetleider Thomas Winther Andersen (b), Jimmy Halperin (ts), Torgrim Sollid (tr), Håkon Storm-Mathisen (g) en Steve Altenberg (d).

Rolf H Polak,   Jazzflits 2004