Jun 12, 2007

Groove – CD Hymn For Fall Robert Rook plays Thomas Winther Andersen

No Comments

Magic Rook
Hymn For Fall
Robert Rook trio

Thomas Winther Andersen flytta til Amsterdam for å studere musikk allerede i 1988 og har vel sånn sett rukket å bli like mye nederlender som nordmann. Han har også studert i New York og spilt med jazz-musikere som Jimmy Halperin, Lee Konitz, Rick Margitza, Sheila Jordan, Torgrim Sollid, Knut Riisnæs, Håkon Storm-Mathisen og Hans Kristian Kjos Sørensen.

Hymn for Fall byr på tidløs akustisk småensemblejazz med tre musikere som alle er enere på sitt felt. Perkusjonist Dick Verbeeck spiller med masse innfyll fra tamtam og cymbaler omtrent som om det skulle være trommesolo hele tiden (har han Max Roach og Elvin Jones som forbilder, mon tro?). Han kjører imidlertid ikke noe sololøp, men er i utvekslende og levende samspill med de to andre

Thomas Winther Andersen spiller myndig ståbass og står som komponist av alle sju spor her, med en varighet mellom fem og ti minutter. Hvis noen er stjernen her er det imidlertid Robert Rook – født i Utrecht i 1966 og med nesten 40 års erfaring fra scenen. Allerede som 16-åring framførte han Rachmaninov og Chick Corea på nederlandsk radio. På hele Hymn for Fall spiller han glitrende – når vil han få internasjonal anerkjennelse?

Dette er altså ikke en jazz-utgivelse som går i frijazzens fotspor, eller følger veien opp mot det noen kaller fjell-jazz. Ikke så rart, 2/3 av denne trioen er nederlandsk. Derimot er det harmoni- og akkordrik instrumentaljazz fra et ufunky men du verden så coolt 1950-tall som ikke eksisterer i virkeligheten. Hva slags referanser som melder seg er avhengig av hva du er vant til å høre på, personlig synes jeg dette hører hjemme i et mellomeuropeisk klima, kanskje nærmere tyske MPS-utgivelser enn CBS Sony, Verve og Blue Note.

Det er befriende med en jazz-utgivelse uten pretensjoner om å krysse over hit eller dit, men som konsentrerer seg om jazzens eget kjerneområde. På slike premisser er dette en fremragende utgivelse som oser av veloverveid musikalitet

Robert Rook har tross alt en mastergrad i matematisk logikk!

Dag Erik Asbjørnsen, Groove.no 26.06.2007