Jun 15, 2007

Pianowereld – CD Hymn For Fall Robert Rook trio

No Comments

Robert Rook Speelt zijn bassist

De pianist Robert Rook (41) haalde twee keer de finale voor de Deloitte Jazz Award. Beide keren ging de prijs aan zijn neus voorbij. Hij vestigde er wel zijn naam mee bij de jazzpianoliefhebbers. De release van de cd Dangerous Cats in 2005 werkte daar stevig aan mee. Het was pas zijn tweede- sinds 1994, getiteld Introducing Robert Rook- die zowel het einde van zijn studie mathematische logica aan de RU te Utrecht als het begin van zijn professionele muziekleven inluidde.

Robert Rook gaat anders te werk dan een aantal collega’s die na een korte ‘zwangerschap’ van een aantal thema’s zich haasten deze op cd te ‘baren’. Voor Dangerous Cats koos hij drie standards naast drie eigen stukken die al enkele jaren op het repertoire van zijn trio stonden. Op de nieuwe cd Hymn For Fall maakt hij als componist plaats voor zijn Noors-Nederlandse bassist Thomas Winther Andersen. Samen met drummer Dick Verbeeck staat de bassist Robert Rook vanaf 1992 terzijde.

Andersen levert sindsdien compositorische bijdragen. De sterkste zeven die de tand des tijds trotseerden en repertoire hielden van het Robert Rook Trio zijn vastgelegd op de cd Hymn for fall. Het zijn meestal lekker swingende uptempo stukken met gerijptere melodieën dan de luisteraar doorgaans op een cd vol eigen werk verstouwen mag, die Robert Rook bovendien alle gelegenheid geven om zijn immense techniek te etaleren

klaas koopman, Pianowereld 2007