Nov 10, 2005

Draai om je oren- CD – East of the Sun-Hagen – Halperin – Andersen

No Comments

Deze cd is een klein juweel. De ingrediënten zijn drie uitstekende musici, die zich behaag-lijk bij elkaar lijken te voelen en vooral gepassioneerd zijn door de muziek. Alle drie dragen ze hun steentje bij om tot een perfecte balans te komen en welhaast op elk dynamisch niveau, waarbij het sleutelwoord intuïtie lijkt te zijn. De Amerikaanse tenorsaxofonist Jimmy Halperin is een voortzetting van Lennie Tristano en Sal Mosca (beiden zijn onder-wijzers), en is nu 26 jaar later vooral sterk in lineaire improvisaties met lange, haast golvende lijnen, contrapunt en een sterke dynamiek, ook in de lagere decibels.

Het samenspel met gitarist Axel Hagen en contrabassist Thomas Winther Andersen is van een grote schoonheid en intensiteit. De drie musici nemen u mee op een muzikale tocht, waarbij hun voorkeur voor de muziek van vooral Tristano en Strawinsky lijkt te over-heersen, zonder dat de swing ook maar één moment op de achtergrond verdwijnt. Drie van de vijf originele composities op deze geweldige cd zijn gebaseerd op standards: Sal Mosca’s ‘KLM’ op ‘All Of Me’, ‘Iota Go’ op ‘All The Things You Are’ en Halperins ‘Raeba’ op ‘I Didn’t Know What Time It Was’. Ook treft u het schitterend gespeelde ‘Lullaby Of The Leaves’ aan, een geavanceerd nummer geschreven door Bernice Petkere (bekend van ‘Close Your Eyes’ uit 1933).

Alle geregistreerde nummers op deze ‘East Of The Sun’-plaat worden door het drietal musici in een volkomen geslaagde balans gespeeld. ‘East Of The Sun’ betreft een op 18 februari 2005 gemaakte live-registratie in jazzcafé De Tor in Enschede en bevat ook nog twee tracks die zijn opgenomen op twee andere locaties.

Rolf Polak, Draai om je oren – 2005